Ośrodek Pomocy Społecznej w Białej we współpracy z Bankiem Żywności w Opolu zrealizował w dniu 17.04.2025 roku warsztaty kulinarne finansowane z Programu Funduszy Europejskich na Pomoc Żywnościową 2021-2027 "Podprogram 2024". Temat warsztatów „Zdrowe żywienie i przeciwdziałanie marnowania żywności”
Warsztaty te mają na celu wzmacnianie samodzielności i kompetencji odbiorców pomocy żywnościowej w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego. Przekazują niezbędną wiedzę i umiejętności z zakresu przygotowania posiłków, dietetyki oraz zdrowego odżywiania się, jak również sprawnego zarządzania budżetem i zapobiegania marnowaniu żywności.
Uczestnicy przy pomocy dietetyka przygotowali posiłki, które były proste, pożywne i przede wszystkim zdrowe.
Udział w warsztatach wzbogacił uczestników o nowe umiejętności i wrażenia smakowe, ponadto pozwala na wymianę doświadczeń i wspólne spędzenie czasu. Po zakończeniu uczestnicy otrzymali materiały szkoleniowe w formie przepisów.
Zdrowe żywienie i przeciwdziałanie marnowania żywności